Terrafame: Senopin laadukkaat tuotteet ja pitkäjänteinen yhteistyö parantavat työturvallisuutta sekä nostavat tuotantolukuja

Teksti: Emilia Särkiniemi / Kuva: Terrafame

Kaivosteollisuudessa työskentelyolosuhteet asettavat kaluston äärimmäisen kovalle koetukselle. Senopin tuotteiden korkea suorituskyky ja toimivuus äärimmäisissä olosuhteissa on taattu, sillä ne on suunnattu puolustuskäyttöön sekä muille vaativille asiakkaille. Tämä on tärkeää muun muassa monimetalliyhtiö Terrafame Oy:lle.

Senop auttaa Terrafamea varmistamaan, että työskentely yhtiön teollisuusalueella on turvallista ja tehokasta. Samalla toiminnan hiilijalanjälki pienenee.

– Halusimme erittäin laadukasta, teknisesti luotettavaa ja todella vaativiin olosuhteisiin tarkoitettua tekniikkaa. Kun kalusto tehdään Puolustusvoimien tarpeisiin, vaatimustaso on korkealla, sanoo Terrafamen liuotuskasojen purusta vastaava osastopäällikkö Pekka Vornanen.

– Lisäksi asioimme mielellämme kotimaisen yhteistyökumppanin kanssa. Aina, kun olemme tarvinneet, olemme joustavasti saaneet konsultaatiota paikan päällä.

Terrafamen toimintaa on suunniteltu vuosikymmeniksi eteenpäin. Senop on osa Millog-yhtiöitä, ja yhteiset, leveät hartiat tarjoavat varmuuden siitä, että pitkäjänteinen yhteistyö jatkuu. Millog-yhtiöiden ja Millogin pääomistajan Patrian kokonaistarjooma palvelee muun muassa kaivosteollisuuden tarpeita jatkossakin – kokonaisvaltainen palvelu ja monipuolinen asiantuntemus ovat asiakkaiden tukena aina tarvittaessa.

Millog-yhtiöillä ja Patrialla on kattava toimipaikkaverkosto, joten asiakkaat saavat osaavat erikoisasiantuntijat avukseen läheltä. Vuoropuhelu on jatkuvaa, ja asiakas voi halutessaan käydä paikan päällä esimerkiksi huoltotiloissa.

Senopin kameroiden ansiosta työt voidaan tehdä keskeytyksettä

Terrafame on hankkinut Senopilta kamerajärjestelmiä pintajyrsimiin, puskutraktoreihin, kaivinkoneisiin ja pyöräkuormaajiin. Tällä hetkellä 18 ajoneuvossa on yhteensä 36 lämpökameraa.

Terrafamen metallien talteenottoprosessi perustuu bioliuotukseen. Pieniksi partikkeleiksi murskattu malmi kasataan ensin niin sanotuille primäärikasoille, joista sitä siirretään jatkuvalla kierrolla niin sanotuille sekundäärikasoille. Kasoilla 100 tonnin painoiset pyöräkuormaajat ja muut suuret ajoneuvot työskentelevät ahtaalla alueella, joten on erittäin tärkeää, että kuljettajat näkevät sekä maaston että viereiset koneet. Paljain silmin näkemisen esteenä on kuitenkin usein erittäin sakea sumu. Liuotusprosessissa on kymmeniä miljoonia tonneja murskattua malmia, ja kuuma materiaali höyryää etenkin pakkasella niin, etteivät koneiden kuljettajat näe ikkunasta ulos lainkaan.

– Meillä työt tehdään turvallisesti tai niitä ei tehdä ollenkaan. Siksi purkutyöt jouduttiin aiemmin keskeyttämään toistuvasti, ja meidän oli käytännössä mahdotonta saavuttaa tuotantotavoitteita. Lämpökameroilla on ollut iso merkitys tuotantolukuihin, sillä keskeytyksiä ei enää tapahdu sumun takia, Pekka Vornanen kertoo.

Lue myös Millog-yhtiöiden asiakaslehti MAILI 1/2021.