Älykkäällä kokonaisratkaisulla lisää suorituskykyä

(Written only in Finnish)

Puolustusvoimat kehittää taistelijan suorituskykyä monien hankkeiden avulla. Senop kehittää kokonaisratkaisua, joka vastaa asiakkaan tarpeisiin tulevaisuuden taistelukentällä.

Senop on todistanut kykynsä valmistaa korkean teknologian laitteita, joiden huoltovarmuuden ja suorituskyvyn pysyvyyden takaa Millogin kanssa tehtävä yhteistyö. Talossa on osaamista monimutkaisten tuotteiden kaikille osa-alueille.

Toimitusjohtaja Aki Korhonen korostaa, että Senopin asenne on kuitenkin nöyrä. Tuotteita ja tuoteportfoliota halutaan kehittää saadun käyttöpalautteen perusteella ja Senop haluaa oppia ja kehittyä sitä kautta.

– Haluamme kuunnella asiakasta. Toivomme kuulevamme puolustusvoimien toiveista ja tarpeista avoimesti, jotta voimme jatkokehittää tuoteportfoliotamme tukemaan asiakkaan strategiaa ja käyttötarpeita niin tänään kuin tulevaisuudessa, hän tarkentaa.

Korhosen mielessä siintää kustannustehokas kokonaisratkaisu, joka takaa asiakkaan valmiuden ja kyvykkyyden tulevaisuuden taisteluskenaarioissa.

– Kaikkien osasten saumaton toiminta on tässä olennaista, hän lisää.

Maavoimien strategian mukaan keskeinen taistelijan suorituskykyä parantava suorituskyvyn osa-alue on tilannetietoisuus omista ja vihollisten joukoista. Juuri tälle osa-alueelle Senop pystyy tarjoamaan ratkaisuja.

– Olemme kyvykkäitä ja halukkaita tiiviiseen yhteistyöhön, jatkaa Senopin teknologiajohtaja Timo Vuorenpää.

Yhteistoiminta tuo yhteensopivuutta

Senopin tuotteet valmistetaan suomalaisiin olosuhteisiin ja järjestelmiin soveltuviksi ja niitä tehdään Suomessa. Maavoimien mukaan tulevaisuuden puolustukseen varautumisessa korostuu sotilaallisen voiman lisäksi myös yhteistoiminta muiden viranomaisten kanssa.

Digitalisaation edetessä suurin osa laitteista sisältää erilaisia sensoreja. Eri järjestelmien ja organisaatioiden tuottama tieto on voitava yhdistää valtakunnalliseen tilannekuvaan.

– Jos teemme yhteistyötä muidenkin merkittävien kotimaisten toimijoiden kanssa, voimme taata hyvän yhteensopivuuden eri järjestelmille. Tällä tavalla voimme yhdessä vahvistaa kotimaisen puolustuksen valmiutta, Vuorenpää lisää.

Olennainen tieto näkyville

Vuorenpää muistuttaa, että kun tietoa saadaan paljon, on oleellista löytää ja näyttää tiedosta vain olennainen. Sensorit auttavat hahmontunnistuksessa ja tiedustelutehtävissä. Tilannekuva täytyy jakaa oikein ja oikeille henkilöille.

– Esimerkiksi miehistönkuljetusajoneuvossa ympäristön tarkkailu onnistuu digitalisaation ja kehittyvän optroniikan avulla yötä päivää, ajoneuvosta näkee ulos ikään kuin pellit olisivat lasia.

Järjestelmistä saatavan tiedon yhdistäminen on monimutkaista, mutta laitteista tehdään yhä yksinkertaisempia käyttää. Laitteiden käyttöikä on pitkä, joten niiden pitää olla kestäviä ja kevyitä kantaa. Virransäästö on erittäin tärkeää, jotta laitetta voidaan käyttää maastossa pitkiäkin aikoja kerrallaan, myös pakkasella.

– Tuotteitamme voidaan halutessa laajentaa kaikille aallonpituuksille, tutkimme vaihtoehtoja koko ajan. Kaikkiin laitteisiin ei kannata laittaa kuitenkaan kaikkea kustannussyistä. Vain osa joukosta varustetaan kalliimmilla laitteilla. Myös näihin näkökohtiin kuulisimme mielellämme asiakkaamme toiveita, Vuorenpää sanoo.