Voittajakokoonpanoa luomassa

(Written only in Finnish)

Oululainen Aki Korhonen siirtyi Senopin toimitusjohtajaksi Valmetilta. Hän aikoo koota joukkueen, joka luo puolustusteollisuuteen ekosysteemin, jossa asiakkaille myydään kokonaisia toiminnallisuuksia teknologiatuotteiden sijaan.

Koska marraskuun lopulla Senopin toimitusjohtajan saappaisiin astunut Aki Korhonen tykkää kovista haasteista ja ratkaisujen rakentamisesta, on yhtiöllä luvassa uudenlaiset ajat. Ajatuksena on rakentaa ympärille porukka, jonka kanssa asioita pureskellaan niin pitkään, että olemassa on yhteinen visio. Päätöksiä tehdään rohkeasti ja jos jokin päätös osoittautuu vääräksi, ei asioita jätetä pöydälle, vaan tilanne korjataan nopeasti.

– Tälle lajille on ominaista, että asiat etenevät melko hitaasti. Meillä on niin paljon tekemistä eri osa-alueilla, että emme jää odottelemaan yhtä tapausta, vaan markkinoimme laajasti, jotta saamme liikevaihdon kasvamaan, hän kuvailee.

Aki työskenteli Valmetilla 17 vuoden ajan. Käyntikorteissa ehti lukea monenlaisia titteleitä muun muassa projektipäälliköstä kansainvälisen liiketoiminnan johtajaan. Yksi Brasiliassa vietetty vuosi opetti hänelle myös paljon.

– Pyrin asettumaan paikallisten saappaisiin. Se oli mielenkiintoista aikaa ja lattarikulttuuri muokkasi minua sosiaalisemmaksi ja dynaamisemmaksi.

Päätös avasi uusia ovia

Viime vuoden loppupuolella Aki toimi Valmetilla analysaattoreista, mittauksista ja suorituskykypalveluista vastaavana johtajana. Kun hänelle ehdotettiin Senopin toimitusjohtajan paikkaa, täytyi asiaa miettiä tarkkaan.

– Jos en nyt lähde, tuskin lähden koskaan, hän kertoo ajatelleensa.

Päätös vaati tiukkaa pohtimista, mutta toteutunut muutos oli vapauttava ja lisäsi nälkää oppia uutta – sekä sytytti hänet liekkeihin.

Aki kuvaakin olevansa syvimmiltään seikkailijaluonne ja pitävänsä vauhdista ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Tämä näkyy vapaa-ajalla esimerkiksi talvisin pitkinä moottorikelkkareissuina ja kesäisin moottoripyörällä ajamisena. Hänelle on myös tärkeää huolehtia sekä fyysisestä että henkisestä kunnosta ja työn ja vapaa-ajan tasapainosta.

– Nykyään unohdetaan monesti siviilielämän tärkeys, se on iso voimavara eikä sitä saa syödä liian isolla työmäärällä. Jos pakka on tasapainossa, teet järkevämpiä päätöksiä paremmista lähtökohdista.

Mikäli työkalenteri on läiskitty täyteen ohjelmaa, täytyy Akin mielestä ryhtyä toimeen.

– Ei kannata kuvitella, että on itse ainoa taho, joka voi asian tehdä. Kun luottaa ihmisiin ja delegoi, saa kapasiteettia käyttöön enemmän, hän muistuttaa.

Huipputeknologiatuotteista kokonaisuuksiin

Aki näkee Senopilla huipputeknologioita, mutta tulevaisuudessa hän haluaisi nähdä ekosysteemin, joka tarjoaa asiakkaille toiminnallisuuksia, joita asiakas tarvitsee. Myytävänä olisi siis tuotteiden sijaan kokonaisuuksia, jotka muodostetaan verkostoituneiden puolustusteollisuuden osaajien tekemistä osista. Lähellä Senopia ovat Millog, Patria ja Insta, mutta myös muita osaajia tarvitaan koko- naispaketin rakentamiseen. Liikkeelle lähdetään kotimaisista pelureista, ja samanaikaisesti ulkomailla demonstroidaan kyvykkyyttä siellä, missä eteneminen on realistista. Senopin strategiapalapeli on siis mietittävä uusiksi.

– Jos mieli on jäykkä, sitä pitää venytellä. Asioita täytyy voida tarkastella uusin silmin, hän sanoo.

– Emme saa tuudittautua siihen, että hyvä teknologia myy itsensä. Jokaisen tuotetasolta ylöspäin täytyy olla myyjiä. Valmetilla toimitimme asiakkaalle kokonaisen sellutehtaan. Koko orkesterin pitää toimia yhteen, että pystymme toimittamaan asiakkaalle, mitä hän tarvitsee.

Senopin orkesterin toimivuuden Aki aikoo varmistaa rakentamalla tiimin, joka motivoituu haasteista, jota palkitaan menestyksestä ja joka on iloinen saavutuksista. Henkilöstöllä pitää olla jatkuva nälkä tekemiseen. Vapaamatkustajapaikkoja organisaatiossa ei ole.

– Aluksi tutustun toimintaan ja ihmisiin sekä kerään tietoa, jotta löydän oikean tavan toimia. Juhlitaan menestystä, mutta ollaan nöyriä uutta kohti. Opitaan kilpailijoilta, mutta pyritään olemaan heitä askeleen edellä. Näillä eväillä voimme tehdä asioita hyvin! hän kannustaa.

Aki Korhonen

  • Ikä: 42
  • Asuinpaikka: Oulu
  • Perhe : Uusperhe, johon kuuluu puoliso ja kolme lasta
  • Koulutus: Prosessitekniikan DI
  • Vahvuudet: Ihmisten johtaminen ja haastaminen, joukkueen rakentaminen, dynaamisuus, tekniikkaosaaminen, kokonaisuuksien rakentaminen
  • Kielitaito: Suomi, englanti, ruotsi
  • Harrastukset: Moottorikelkkailu ja -pyöräily, luonnossa liikkuminen ja metsästäminen, kuntosali, hiihto, juoksu ja kitaran soittaminen. Tällä hetkellä aikaa vie myös omakotitalon rakennusprojekti.
  • Motto: Työtä nöyrästi tekemällä ja omaa tekemistä kehittämällä pääsee sinne, mihin haluaa.