Virve 2:n myötä viranomaisverkko loikkaa radiopuhelimesta älypuhelimeen tuoden mukanaan paljon uusia toimintoja perinteisten puhepalvelujen rinnalle. Senop vastaa Erillisverkkojen kumppanina Virve 2 -päätelaitteiden toimittamisesta ja niiden elinkaaripalveluista.

Viranomaisverkon uusi sukupolvi, Virve 2, tuo kriittisen viestinnän älypuhelimiin. Laajakaistainen tiedonsiirto mahdollistaa muun muassa reaaliaikaisen videokuvan, tiedostojen jakamisen, erilaisten tekoälyratkaisujen hyödyntämisen sekä sensoridatan välittämisen. Virve 2 -soveltuviin älylaitteisiin on myös mahdollista lisätä käyttäjäorganisaatioiden omia palveluita ja sovelluksia aina sähköpostista ja intranetistä operatiivisiin toimintoihin.
Erillisverkkojen asiakkuusjohtaja Ilari Hatakka muistuttaa, että perinteiset Virve-puhepalvelut säilyvät edelleen tärkeänä osana kokonaisuutta, vaikka niiden rinnalle tuodaan uusia käyttötapoja.
“Virven ydinominaisuudet ja sen perustehtävä pysyvät ennallaan, vaikka teknologia kehittyy. Kriittinen puheyhteys on edelleen tärkeää; kaveri on tavoitettava heti, kun painetaan tangenttia”, hän
sanoo.
Virveä käyttävät kaikki Suomen turvallisuusviranomaiset sekä yhteiskunnan huoltovarmuuden kannalta keskeiset toimijat. Yksi Virve 2:n suurimmista eduista on etuoikeutettu yksityinen verkkoratkaisu, joka varmistaa riittävän kaistan saatavuuden kaikissa tilanteissa.
“Jo nykyisellään viranomaisilla on käytössään älypuhelimia, mutta julkisessa verkossa he jakavat yhteyden ja altistuvat samoille vaaroille muiden käyttäjien kanssa. Virve 2 tuo sinivalot ja sireenit mobiiliympäristöön. Samalla se nostaa tietoturvan ja toimintavarmuuden uudelle tasolle”, Hatakka tiivistää.
Älylaitteet viranomaiskäyttöön yhteistyöllä
Virve 2:n uudet datapalvelut ovat jo operatiivisessa käytössä ja puhepalvelut viranomaisten testauksessa. Hatakka arvioi, että puhepalvelut otetaan laajemmin käyttöön kahden seuraavan vuoden aikana. Elinkaarensa päähän tuleva nykyinen tetrapohjainen Virve toimii uuden palvelun rinnalla vuoteen 2028 saakka. Palveluoperaattorina Erillisverkot vastaa Virve 2:n palveluista ja niitä koskevien turvallisuus- ja varautumisvaatimusten toteutumisesta kaikissa olosuhteissa. Uutta palvelua on kehitetty myös tiiviissä yhteistyössä loppukäyttäjien kanssa.
Senopin Communications-liiketoiminto on erikoistunut Virve-laitteisiin ja kriittisen viestinnän tarpeisiin. Senop Communications toimii myös Erillisverkkojen kumppanina Virve 2:n aikakaudella, vastaten Virve 2 -päätelaitteiden toimituksista, huolloista ja elinkaaripalveluista. Marraskuussa 2024 solmittu yhteistyösopimus on voimassa seitsemän vuotta.
“Senop Communicationsin tiimillä on vahva kokemus asiakkaistamme ja heidän toimintaympäristöstään. Voisi melkein sanoa, että siitä asti kun Virve-laitteita on Suomessa käytetty, ovat Senopin nykyisin
operoimat huolto- ja elinkaaripalvelut olleet olennainen osa palvelukokonaisuutta”, Hatakka kertoo.
Senop Communicationsin myyntijohtaja Toni Leppänen pitää sopimusta arvokkaana jatkumona viranomaisverkkopalveluiden ja -päätelaitteiden toimittamisessa.
” On hienoa saada jatkaa hyvää yhteistyötä Erillisverkkojen ja Virve-palveluita käyttävien asiakaidemme kanssa ja olla samalla mukana turvaamassa yhteiskunnan huoltovarmuutta”, hän sanoo.
Käytettävyys laitteiden keskiössä
Virve 2 -päätelaitteet tilataan Erillisverkoilta, ja Senop Communications toimittaa ne asiakkaille. Senopin valikoimaan kuuluu tällä hetkellä älypuhelimia ja tabletteja sekä erilaisia lisävarusteita, kuten
handsfree -kuulokkeita, kantovarusteita, haalarikameroita, latureita ja akkuja.
“Tärkeintä on käytettävyys. Laitteiden on oltava helppokäyttöisiä ja toimintavarmoja kaikissa tilanteissa. Päätelaitteiden on kestettävä esimerkiksi altistusta kovillekin olosuhteille, kuten pakkaselle, vedelle ja pölylle sekä kolhuille. Myös näytön kirkkaus, äänenlaatu, akun kesto ja fyysiset painikkeet vaikuttavat merkittävästi laitteen käyttäjän toimintakykyyn”, Leppänen kuvailee.
Virve 2 -laitteet eroavat kuluttajalaitteista myös pidemmän elinkaarensa ansiosta. Senop Communicationsin huoltopalvelut varmistavat lisäksi, että vioittuneet laitteet saadaan nopeasti takaisin käyttöön.
“Tarjoamme asiakkaillemme tarvittaessa myös koulutusta ja käyttöopastusta laitteisiin”, Leppänen lisää.
Uusia innovaatioita horisontissa
Teknologinen kehitys tarjoaa yhä parempia ratkaisuja Virven käyttäjille. Tulevaisuudessa laitteisiin voidaan liittää esimerkiksi sensoreita, jotka mittaavat vaikkapa savusukeltajan stressitasoa tai ympäristön olosuhteita.
“Emme vielä edes täysin tiedä, millaisin eri tavoin toiminta kehittyy eteenpäin laajakaistaisessa viranomaisverkossa. Veikkaan, että erityisesti kenttätyössä siirrytään yhä enemmän tietokoneista kevyempiin älylaitteisiin”, Hatakka visioi.
Leppänen on samaa mieltä: “Vain taivas on rajana, kun mietitään, millaisia innovaatioita tulevaisuus voi tuoda mukanaan”.
Senop Communications on kumppanisi turvalliseen ja luotettavaan ammattilaisviestintään. Pitkä ja monipuolinen asiantuntemuksemme viranomaisten, puolustusorganisaatioiden ja yritysten viestintäratkaisuista takaa, että pystyt aina kommunikoimaan ja johtamaan tehokkaasti, nopeasti ja turvallisesti.